Event, Nyheter, Säkerhet

Säkerheten först!

Posted on
Sakra Hoppborgar Göteborg Aktivitetshyra

På ett evenemang förväntas glädje, roliga aktiviteter och härliga stunder. Men något de flesta inte tänker på är säkerheten. Det är många som tar det för givet att hoppborgen är säker, att det finns kunnig personal på plats etc. Detta är dock inte fallet. Det är allt för många olyckor som sker. Vårt mål är att det ska vara precis så självklart att du ska kunna gå på våra evenemang och endast fokusera på det roliga och lämna säkerheten till oss.

Att alla ska vara säkra, personal och deltagare är en självklarhet. Vi jobbar alltid i team som består av mer personal än uppgiften kräver, just för att vi vill göra situationen så trygg som möjligt.  Vi har upplevt att det inte alltid bemannas tillräckligt på evenemang för att det inte ses som en säkerhetsfaktor och det har nu Konsumentverket tagit upp. De varnar för att delta i aktiviteter som är obemannade eller som på något annat sätt upplevs osäkra.

Se upp…

Konsumentverket har specifikt uttryckt sin oro över uthyrningen av hoppborgar och liknande produkter. I nuläget är det många företag som har låg kännedom om säkerhetsregler och det har lett till att flertal barn har skadat sig. Det har handlat om obemannade hoppborgar, att det har varit fler barn i hoppborgarna samtidigt än vad som är tillåtet och även dålig förankring. Att hyra ut produkter såsom en hoppborg är att erbjuda en tjänst och det regleras enligt produktsäkerhetslagen. Lagen säger att alla varor och tjänster som konsumenter har tillgång till ska vara säkra. Det som lagen bestämmer är miniminivån på säkerheten men Konsumentverket ställer ytterligare krav. Standarden SS-EN14960:2013 ska uppfyllas på alla hoppborgar och annan liknande uppblåsbar lekutrustning. Det innebär b.la att en hoppborg ska vara placerad på en säker plats, att det ska finnas tydliga användar- och säkerhetsanvisningar och att den ska alltid vara övervakad.

Dessa krav är nu lag och MÅSTE uppfyllas av alla, men idag finns det tusentals hoppborgar runt om i Sverige som tyvärr inte är certifierade.

Alla aktiviteter som ni finner under vår hemsida har de certifieringar som krävs. Fråga alltid om att få se certifieringen för just de aktiviteter som du hyr, varje del av en produkt har en egen certifiering och ett id nummer som matchar! Ta kontakt med oss för att vägledas till korrekta och säkra produkter.

Hur arbetar vi med detta?

AktivitetsHyra har många års erfarenhet av av att arrangera evenemang vilket gör att personalen vi erbjuder har goda kunskaper inom säkerhet, personbemötande och service. Även om du väljer att hyra produkter utan personal ges all information du behöver för att själv kunna upprätthålla säkerheten. Som vi nämnde innan bemannas även alla aktiviteter till den nivån som behövs. 

Vi hyr endast ut certifierade hoppborgar och liknande produkter, vilket innebär att alla aktiviteter uppfyller säkerhetskraven som Konsumentverket har. Deras krav innefattar både produktsäkerhetslagen och SS-EN14960:2013. Man måste ha certifierade produkter enligt lag men det är tyvärr inte alla som följer det. Om olyckan är framme och du som företag, kommun, förening eller privatperson hyrt en icke certifierad hoppborg. Ja då finns det troligtvis inte några försäkringar som täcker upp från något håll.

Vi har uppfattat en oro bland kunder, då de inte vet vad man bör hyra och vilka produkters om är säkra eller ej. Men nu kan oron släppas då AktivitetsHyra är platsen där du bara hittar säkra produkter!

AktivitetsHyra finns utspritt på flera platser i Sverige och vi kommer alltid vägleda er till roliga och säkra grejer oavsett om ni bokar hos oss eller väljer att boka genom någon av våra samarbetspartners.

Kontakta gärna oss om du har några frågor och vill veta mer!

Ring oss på: 031-303 44 99
Skriv till oss i chatten

Eller maila oss på: [email protected]

Ansvar för säkerheten

Taget direkt från konsumentverkets informations dokument

För dig som hyr ut hoppborgar

  • Hoppborgen som du hyr ut ska uppfylla kraven i säkerhetsstandard SS-EN 14960:2013.
  • Till hoppborgen ska du bifoga tillräckliga användar- och säkerhetsinstruktioner.
  • Tänk på att en hoppborg för hemmabruk inte är lämplig att hyra ut då den inte tål samma belastning. Hoppborgar för hemmabruk är CE-märkta.

För dig som har hyrt en hoppborg

Följ uthyrarens användar- och säkerhetsinstruktioner. Tänk särskilt på:

  • Hoppborgens placering. Undvik hårda underlag och se till att det är fri yta runt borgen.
  • Se till att det finns stötdämpande material runt hoppborgens öppningar.
  • Hoppborgen ska vara förankrad, hel och ordentligt uppblåst.
  • Du är skyldig att övervaka hoppborgen hela tiden den är uppblåst.

Källor:
Konsumentverket om SS-EN14960:2013: https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/produkter-och-tjanster/sport-fritid-och-skyddsutrustning/information-till-dig-som-hyr-hoppborg-lagupplost.pdf

Konsumentverket om problemen med hoppborgar: https://www.konsumentverket.se/globalassets/publikationer/produkter-och-tjanster/sport-fritid-och-skyddsutrustning/information-till-dig-som-hyr-hoppborg-lagupplost.pdf

Känns detta som en rolig för ert nästa arrangemang?

Ta kontakt med oss så hjälper vi till med hela planeringen och hittar ett alternativ som passar för just er 🙂
Kom ihåg att vi levererar över hela Sverige!

Se mer vad vi har gjort

Under året som vart har vi aktivt arbetat med för att skapa tillfällen där barn och unga fått möjlighet att leka tillsammans på ett smittsäkert sätt! Nu har vi möjligheten att hjälpa er. Vi åker över hela Sverige så tveka inte att ta kontakt med oss.

Era ungdomar kanske känner igen oss från serien SPLASH på Youtube!

Kontakta oss Se alla aktiviteter